Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Καφέ ψ στις Σέρρες, Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Καφέ Ψ στις Σέρρες.(Τρεις συναντήσεις).
«Καφέ ψ» είναι το όνομα που φέρουν οι ανοιχτές συναντήσεις ψυχανάλυσης και τέχνης με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά και τους καλεσμένους του. 
Φέτος το «καφέ Ψ» θα φιλοξενηθεί στο Public Σερρών με θέματα ψυχοπαθολογίας. Θα περιδιαβούμε τους ψυχικούς δαιδάλους του άγχους, τους κήπους της αγωνίας, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών διαταραχών, της φοβίας, κλπ.
Στόχος μας στο «καφέ ψ», είναι να πλησιάσουμε φιλικά τα ψυχικά προβλήματα που μας παιδεύουν, να τα μιλήσουμε όσο πιο ανθρώπινα γίνεται, να τα σκεφτούμε, γιατί όχι και να τα δεχτούμε, σαν δικά μας που είναι. Και πιθανόν να τα αγαπήσουμε, να τα εξημερώσουμε, να αντλήσουμε από αυτά δύναμη, ακόμη και αισιοδοξία! 
Εννοείται πως η λογοτεχνία και η τέχνη θα μας σταθούν πολύτιμοι βοηθοί σ’ αυτή την προσπάθεια. Διότι, η ψυχανάλυση διδάσκει πως η αδελφή της, η τέχνη, αποδεικνύεται η ασφαλέστερη συνοδός στην αναζήτηση διεξόδου στα αδιέξοδα της ψυχής. Καθώς ο παντοδύναμος έρως που σαρώνει κάθε εμπόδιο στην ύπαρξή μας μπορεί να ενδυθεί πολλές μορφές, πολλές εκφάνσεις της ανάγκης του ανθρώπου για ψυχική ανάταση και ισορροπία. 

1ησυνάντηση: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00.
Ψυχοσωματικά: Συμπτώσεις ή συμπτώματα;



…Ένα θέμα παλιό όσο ο άνθρωπος. Αλλά πάντα επίκαιρο, πάντα ελκυστικό. Και πάντα μυστηριώδες! Όσο θα παραμένει ανεξερεύνητη (και μη εντοπισμένη βιολογικά), από την δήθεν παντοδύναμη επιστήμη, η λεπτή γραμμή που ενώνει, που συνδέει την ψυχή με το σώμα, η ψυχοσωματική υπόθεση θα συγκλονίζει τον άνθρωπο και θα τον ωθεί σε σκέψη, έρευνα και μελέτη…

Ανάγνωση δυο διηγημάτων του Γιάννη Βαϊτσαρά: Η σύμπτωση, Το σύμπτωμα
Προβολή διαφανειών με ζωγραφικά έργα.

2ησυνάντηση: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00.
Κατάθλιψη, μύθοι και αλήθειες.

δεν αρκεί να επισκεφθώ τον θεραπευτή και να ζητήσω βοήθεια. Βοήθεια θα πάρω μόνον όταν το επιτρέψω στον εαυτό μου. Όταν η κρυφή ναρκισσιστική μου πλευρά αποφασίσει να χαλαρώσει και να δεχθεί την πραγματικότητα. Τότε το υπερεγώ μου με τους άκαμπτους νόμους και απαγορεύσεις του θα υποκύψει στην επιθυμία ισορροπίας, θα κάνει τις ενοχές μου υποφερτές και συνειδητοποιημένες…

Προβολή του βίντεο Η κατάθλιψη του Χέντελ. (Κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ και ζωγραφική του Νίκου Αγγελίδη, επιμέλεια βίντεο Φώτη Μαρκάδα)

3ησυνάντηση: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00.
Από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι στο παράθυρο της συγγραφής

Στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι ακούγονται ιστορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν μυθιστόρημα. Διηγήσεις με ένταση, με πλοκή, με πόνο. Και πότε πότε με χαρά, με ανέλπιστη χαρά.
Σαν σε ηχητικό μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται, συνεδρία τη συνεδρία, ο καμβάς ενός έργου, γράφεται μια ιστορία ζωής. Περιγραφές οικογενειακών στιγμών, παιδική ηλικία, περιβάλλον, πένθη, κομβικές στιγμές μεγάλες, απώλειες και τραυματισμοί.
Ποιοι είναι οι ψυχικοί μηχανισμοί που οδηγούν τον ψυχαναλυτή στη συγγραφή και την μυθοπλασία;
Πώς εμπλέκονται στον ψυχισμό του οι προσωπικές του εμπειρίες με τις αφηγήσεις των ασθενών του και μεταλλάσσονται σε διήγημα ή μυθιστόρημα;

Ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα Η Μία και η Άλλη, (εκδόσεις Αρμός)
Προβολή του βίντεο Το δωμάτιο. (Διήγημα του Γιάννη Βαϊτσαρά, επιμέλεια βίντεο Φώτη Μαρκάδα)
Γιάννης Βαϊτσαράς
Κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας
τηλ. 6979354761

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου