Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Καφέ ψ, Άσκηση

ΑΣΚΗΣΗ


(το βίντεο επιμελήθηκε ο Φώτης Μαρκάδας)
Σας προσκαλώ να γράψετε ένα κείμενο που θα συνοδεύσει το βίντεο των τριών λεπτών με το έργο του Νίκου Αγγελίδη, «Το πατρικό σπίτι». Το κείμενο, πεζό ή ποίημα, μυθοπλασία ή δοκίμιο, θα πρέπει να είναι το πολύ 350 λέξεων, η ανάγνωσή του να μην ξεπερνάει τα 3 λεπτά. 
Επίσης είναι υποχρεωτική η χρησιμοποίηση των λέξεων:
"χώρος" και "ψυχή".
Μπορείτε να στείλετε το κείμενο στο psyvaits@gmail.com
ή να το παρουσιάσετε ζωντανά στο επόμενο καφέ ψ, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, στον χώρο του ΕΝΕΚΕΝ.
Καλή έμπνευση!
Γ. Β.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Η Αρχιτεκτονική στον Ψυχαναλυτικό λόγο

Η ψυχικοποίηση του χώρου.


Ας θεωρήσουμε έναν χώρο. Με το εμβαδόν και τον όγκο του, με τις τρεις διαστάσεις του, μήκος, πλάτος, ύψος. Το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται την ύπαρξη του χώρου, ο εγκέφαλος την κατανοεί, την εκτιμά, τόσο μήκος τόσο πλάτος, τόσο ύψος.... 
Όμως ο άνθρωπος, πλην του εγκεφάλου και των αισθητήρων, διαθέτει επίσης ένα άλλο αθέατο όργανο που συνοδεύει την αντίληψη του χώρου. Το όργανο αυτό είναι ο ψυχισμός. 

Το ψυχικό όργανο θα ενεργοποιηθεί μπροστά σε κάθε αισθητικό ερέθισμα και θα συνοδεύσει την αντίληψη. Ο χώρος που βλέπουμε λοιπόν, θα χρωματιστεί με ψυχικές μπογιές. Η αίσθηση θα συνοδευτεί με όλα τα σύνθετά της. Αίσθηση και διαίσθηση, αίσθημα και συναίσθημα, συναίσθηση και ενσυναίσθηση. Ακόμη, και γιατί όχι, προαίσθηση ή προαίσθημα.
Έτσι, μπροστά σε ένα χώρο δεν βλέπουμε όλοι το ίδιο πράγμα, αν και όλοι συμφωνούμε για τα φυσικά χαρακτηριστικά του και μπορούμε να δώσουμε σωστά τα στοιχεία του. Χρώμα, υλικά, θέση. Τόσο μήκος τόσο πλάτος, τόσο ύψος...
Ο καθένας όμως θα δει τον χώρο, θα τον αισθανθεί, θα τον νιώσει με τα δικά του ψυχικά φίλτρα. 

Είχα κάποτε στο γραφείο μου έναν αναλυόμενο που ασκούσε το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων. Με διασκέδαζε πολύ με τις διηγήσεις του που περιέγραφαν τις αντιδράσεις των πελατών του όταν τους συνόδευε στις επισκέψεις των κατοικιών που διαχειριζόταν.
Για το ίδιο ακίνητο, έλεγε, μπορούσες να ακούσεις τα πιο ποικίλα και αντικρουόμενα σχόλια.
Μέσα στην ψυχική ένταση που δημιουργεί η επίσκεψη σε έναν άγνωστο χώρο που ενδέχεται να γίνει το σπίτι σου, και με δεδομένη την έντονη φαντασίωση που προηγήθηκε της επίσκεψης, το «εμπόρευμα» του μεσίτη ψυχικοποιείται από τον υποψήφιο αγοραστή. 
Μόνον έτσι εξηγείται το γεγονός πως κάποιοι από τους πελάτες του απέρριπταν άμεσα και απερίφραστα μια «καλή περίπτωση», ενώ κάποιοι άλλοι έλεγαν πως ακριβώς εκεί νιώθουν να βρήκαν τη σωστή στέγη που έψαχναν, ένιωθαν θετική την αύρα του σπιτιού, κάποιοι μάλιστα έφταναν να πουν πως το ερωτεύτηκαν.
Ο χώρος ψυχικοποιείται. Επενδύεται κάποια ψυχικά στοιχεία που προβάλει πάνω του εκείνος που τον επισκέπτεται.
Πέρα από τις πρακτικές ή αισθητικές ανάγκες, που δεν είναι συζητήσιμες και διαπραγματεύσιμες, εμφανίζεται αυτό το «κάτι άλλο» που λέμε στην απλή γλώσσα: η αίσθηση-διαίσθηση-ένστικτο που υπαγορεύει την επιλογή, την απόφαση πως «το σπίτι αυτό μου κάνει. Με θέλει! Λες και χτίστηκε για μένα! Νιώθω την αύρα του που μου ταιριάζει».

Ειπωμένο αλλιώς, κάθε αρχιτεκτόνημα, όπως άλλωστε κάθε εξωτερικό αντικείμενο, γίνεται κατανοητό από τον άνθρωπο μέσα από την διαδικασία αντίληψης η οποία μετατρέπει τα μηνύματα των αισθήσεων σε ατομική εμπειρία και γνώση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το εξωτερικό ερέθισμα αλλοιώνεται. Δηλαδή, η νοητή εικόνα που σχηματίζει κανείς για το κτήριο δεν ταυτίζεται με την πραγματική εικόνα του κτιρίου. Η εσωτερική εικόνα είναι φορτισμένη με διαφόρων ειδών νοήματα που της προσδίδει αυτόματα το άτομο. Αυτά σχετίζονται με την παιδεία, την πολιτισμική του ιδιαιτερότητα, την διάθεσή του αλλά κυρίως σχετίζονται με την ψυχοσύνθεση, το ψυχικό όργανο του ανθρώπου.
Όπου εμπλέκονται το υποσυνείδητο, οι ενορμήσεις, τα ψυχικά τραύματα.

Ο ίδιος ο ψυχισμός είναι χώρος. Και δεν είναι, φυσικά, ο ίδιος σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν ψυχισμοί χτισμένοι με μπετόν αρμέ, άλλοι με λιγότερο ανθεκτικά υλικά. Εκείνοι που διαθέτουν ανοίγματα κι οι άλλοι, οι κλειστοί κι αμπαρωμένοι σαν κάστρα. Ο ψυχικός χώρος μπορεί να είναι στριμωχτός, στενόχωρος, ή αντίθετα ευρύχωρος και ανοιχτός. Η ψυχανάλυση περιγράφει συχνά τον ψυχισμό με αρχιτεκτονικούς όρους.
Ο Φρόιντ προσπάθησε να ορίσει την έννοια του ψυχισμού, να περιγράψει την αρχιτεκτονική του, χρησιμοποιώντας τη λέξη τοπική. Η πρώτη τοπική και η δεύτερη τοπική.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Καφέ ψ στις Σέρρες, Ψυχοσωματικά συμπτώματα

Καφέ Ψ στις Σέρρες.(Τρεις συναντήσεις).
«Καφέ ψ» είναι το όνομα που φέρουν οι ανοιχτές συναντήσεις ψυχανάλυσης και τέχνης με τον κλινικό ψυχολόγο και συγγραφέα Γιάννη Βαϊτσαρά και τους καλεσμένους του. 
Φέτος το «καφέ Ψ» θα φιλοξενηθεί στο Public Σερρών με θέματα ψυχοπαθολογίας. Θα περιδιαβούμε τους ψυχικούς δαιδάλους του άγχους, τους κήπους της αγωνίας, της κατάθλιψης, των ψυχοσωματικών διαταραχών, της φοβίας, κλπ.
Στόχος μας στο «καφέ ψ», είναι να πλησιάσουμε φιλικά τα ψυχικά προβλήματα που μας παιδεύουν, να τα μιλήσουμε όσο πιο ανθρώπινα γίνεται, να τα σκεφτούμε, γιατί όχι και να τα δεχτούμε, σαν δικά μας που είναι. Και πιθανόν να τα αγαπήσουμε, να τα εξημερώσουμε, να αντλήσουμε από αυτά δύναμη, ακόμη και αισιοδοξία! 
Εννοείται πως η λογοτεχνία και η τέχνη θα μας σταθούν πολύτιμοι βοηθοί σ’ αυτή την προσπάθεια. Διότι, η ψυχανάλυση διδάσκει πως η αδελφή της, η τέχνη, αποδεικνύεται η ασφαλέστερη συνοδός στην αναζήτηση διεξόδου στα αδιέξοδα της ψυχής. Καθώς ο παντοδύναμος έρως που σαρώνει κάθε εμπόδιο στην ύπαρξή μας μπορεί να ενδυθεί πολλές μορφές, πολλές εκφάνσεις της ανάγκης του ανθρώπου για ψυχική ανάταση και ισορροπία. 

1ησυνάντηση: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00.
Ψυχοσωματικά: Συμπτώσεις ή συμπτώματα;



…Ένα θέμα παλιό όσο ο άνθρωπος. Αλλά πάντα επίκαιρο, πάντα ελκυστικό. Και πάντα μυστηριώδες! Όσο θα παραμένει ανεξερεύνητη (και μη εντοπισμένη βιολογικά), από την δήθεν παντοδύναμη επιστήμη, η λεπτή γραμμή που ενώνει, που συνδέει την ψυχή με το σώμα, η ψυχοσωματική υπόθεση θα συγκλονίζει τον άνθρωπο και θα τον ωθεί σε σκέψη, έρευνα και μελέτη…

Ανάγνωση δυο διηγημάτων του Γιάννη Βαϊτσαρά: Η σύμπτωση, Το σύμπτωμα
Προβολή διαφανειών με ζωγραφικά έργα.

2ησυνάντηση: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018, στις 19:00.
Κατάθλιψη, μύθοι και αλήθειες.

δεν αρκεί να επισκεφθώ τον θεραπευτή και να ζητήσω βοήθεια. Βοήθεια θα πάρω μόνον όταν το επιτρέψω στον εαυτό μου. Όταν η κρυφή ναρκισσιστική μου πλευρά αποφασίσει να χαλαρώσει και να δεχθεί την πραγματικότητα. Τότε το υπερεγώ μου με τους άκαμπτους νόμους και απαγορεύσεις του θα υποκύψει στην επιθυμία ισορροπίας, θα κάνει τις ενοχές μου υποφερτές και συνειδητοποιημένες…

Προβολή του βίντεο Η κατάθλιψη του Χέντελ. (Κείμενο του Στέφαν Τσβάιχ και ζωγραφική του Νίκου Αγγελίδη, επιμέλεια βίντεο Φώτη Μαρκάδα)

3ησυνάντηση: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018, στις 19:00.
Από το ψυχαναλυτικό ντιβάνι στο παράθυρο της συγγραφής

Στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι ακούγονται ιστορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να διαβαστούν σαν μυθιστόρημα. Διηγήσεις με ένταση, με πλοκή, με πόνο. Και πότε πότε με χαρά, με ανέλπιστη χαρά.
Σαν σε ηχητικό μυθιστόρημα ξεδιπλώνεται, συνεδρία τη συνεδρία, ο καμβάς ενός έργου, γράφεται μια ιστορία ζωής. Περιγραφές οικογενειακών στιγμών, παιδική ηλικία, περιβάλλον, πένθη, κομβικές στιγμές μεγάλες, απώλειες και τραυματισμοί.
Ποιοι είναι οι ψυχικοί μηχανισμοί που οδηγούν τον ψυχαναλυτή στη συγγραφή και την μυθοπλασία;
Πώς εμπλέκονται στον ψυχισμό του οι προσωπικές του εμπειρίες με τις αφηγήσεις των ασθενών του και μεταλλάσσονται σε διήγημα ή μυθιστόρημα;

Ανάγνωση αποσπασμάτων από το μυθιστόρημα Η Μία και η Άλλη, (εκδόσεις Αρμός)
Προβολή του βίντεο Το δωμάτιο. (Διήγημα του Γιάννη Βαϊτσαρά, επιμέλεια βίντεο Φώτη Μαρκάδα)
Γιάννης Βαϊτσαράς
Κλινικός ψυχολόγος, συγγραφέας
τηλ. 6979354761